Característiques dels diferents itineraris

Hi ha onze rutes alternatives, quatre rutes d’enllaç (que uneixen les variants Muntanyenca i Senderista), quatre dreceres, i dos itineraris d’enllaç (que possibiliten fer les modalitats TAST i EXPRÉS de la TICA muntanya).

   El Traçat Muntanyenc (que és la suma de la Variant Muntanyenca i les rutes preferents) prioritza sempre el pas pel territori menys humanitzat. Optar per aquest itinerari gairebé sempre implica fer més volta, més desnivell, i transitar principalment per senders i camins de muntanya. El Traçat Senderista (que és la suma de la Variant Senderista i les rutes alternatives) prioritza el pas per camins més fàcils i, en general, més ben senyalitzats. Visita força més poblacions que l’itinerari muntanyenc i sovint passa per pistes.

   En el sector prepirinenc, la Variant Muntanyenca careneja les serres Cavallera i del Cadí, mentre que la Variant Senderista passa per valls. Però és en el sector pirinenc (concretament entre la Vall d’Àneu i el Port de Vallcivera) on les dues variants es distancien més. Durant una setmana hi ha la possibilitat d’escollir entre passar per alta muntanya o anar per valls i pobles.

   Un primer exemple de la possibilitat de poder escollir entre diversos itineraris (a banda de les etapes 2, 3, 5 i 7) és a l’Etapa 8: Un cop s’arriba a un indret anomenat Mutric, es pot optar per anar per itineraris locals i acabar la jornada a Saldes (Ruta Preferent) o bé per continuar pel GR-107 –que es ve seguint des de la Planelleta– i acabar-la a Gósol (Ruta Alternativa V). L’Etapa 9, té una variant muntanyenca (Saldes - Refugi Prat d’Aguiló) i una variant senderista (Gósol - Fórnols). Si no es vol seguir l’Etapa 9.1 (Refugi Prat d’Aguiló - Fórnols), perquè és llarga i dura, i implica carenejar pràcticament tot el Cadí –i només l’hauria d’emprendre qui tingui molta experiència en muntanya–, però es tenen ganes de caminar una jornada sencera pel Parc Natural del Cadí-Moixeró, es pot seguir aquesta etapa només fins al Collell i agafar la Ruta d’Enllaç I, que porta a Gósol.