Característiques dels diferents itineraris

    Hi ha deu rutes alternatives, quatre rutes d’enllaç (que uneixen les variants muntanyenca i senderista), quatre dreceres, i dos itineraris d’enllaç (que possibiliten fer les modalitats TAST i EXPRÉS, de la TICA muntanya).

   El Traçat Muntanyenc (que és la suma de la variant muntanyenca, més les rutes preferents) prioritza sempre el pas pel territori menys humanitzat. Optar per aquest itinerari gairebé sempre implica fer més volta, més desnivell, i transitar principalment per senders i camins de muntanya. El Traçat Senderista (que és la suma de la variant senderista i les rutes alternatives) prioritza el pas per camins més fàcils i, en general, més ben senyalitzats, i visita força més poblacions que l’itinerari muntanyenc.

   En el sector prepirinenc, la variant muntanyenca careneja les serres Cavallera i del Cadí, mentre que la variant senderista passa per valls. Però és en el sector pirinenc (concretament entre la Vall d’Àneu i el Port de Vallcivera) on les dues variants es distancien més. Durant una setmana hi ha la possibilitat d’escollir entre passar per alta muntanya o anar per valls i pobles.

   Un primer exemple de la possibilitat de poder escollir entre múltiples itineraris, es dóna a l’Etapa 8 (Casa Palou - Saldes / Gósol): un cop s’arriba a un indret anomenat Mutric, es pot optar per anar per itineraris locals i acabar la jornada a Saldes (Ruta Preferent) o bé per continuar pel GR-107 –que es ve seguint des de la Planelleta– i acabar-la a Gósol (Ruta Alternativa IV). L’Etapa 9, té una variant muntanyenca (9 M: Saldes - Refugi Prat d’Aguiló) i una variant senderista (9 S: Gósol - Fórnols). Si no es vol acabar la jornada a Prat d'Aguiló, que permet seguir l'endemà l'Etapa 9 Ma (per anar a Fórnols, després de carenejar pràcticament tot el Cadí), però es tenen ganes de caminar durant unes hores pel Parc Natural del Cadí-Moixeró, es pot seguir l'Etapa 9 M, només fins al Collell i agafar la Ruta d’Enllaç I, que porta a Gósol.